Era Upplevelser

Igår bad jag er skicka in upplevelser ni varit med om gällande diskriminering. Jag fick in en hel del (Tack Tala för att du tipsade dina följare också)  och idag tänkte jag ta upp en del. Vissa kommer jag även att tillägga något under, exempelvis för att klargöra eller förklara något.

Jag förstår din frustration, men vad du bör fundera på är om du verkligen inte råkat uttrycka dig problematiskt utan att tänka på det. Jag tror inte att någon vill peka finger och utnämna människor för titlar utan skäl. Om du däremot vet med dig själv till 100 att du inte uttryckt dig klumpigt eller gjort något, är det självklart inte dig det är fel på. Det är aldrig okej att kalla någon annan för förövare utan någon bakgrund som stödjer det.

Självklart är all diskriminering oacceptabel, men eftersom att Islam förknippas så ofta med terrorism har det blivit vanligt med hat gentemot muslimer. Det sker betydligt fler dåd öppet mot muslimer än exempelvis kristna, tex brändes ännu en moské upp häromdagen. Det skrivs om det på media och därför talas det mycket om det också. Däremot är det aldrig okej att diskriminera andra, oavsett religion, så jag beklagar verkligen att du fått gå igenom det. <3

Jag beklagar verkligen 🙁 Tack själv för att du delade med dig av din upplevelse! Ingen ska behöva gå igenom sådant.

Dessa är inte vänner, sådana människor ska du undvika. Vänd dig till en vuxen du litar på och berätta om händelsen för hen. Umgås inte med sådana människor som uppmanar dig till dåliga saker, särskilt inte med sånna skeva värderingar bakom. Hellre ensam än med falska (och dessutom rasistiska) vänner.

 

Detta var alla upplevelser jag fick plats med för denna gång, jag hoppas att vi alla tar lärdom av detta. Diskriminering är aldrig okej, oavsett på individnivå eller strukturnivå. Att det dessutom var så många som gått igenom det i skolan, en plats som ska vara trevlig och trygg för lärande, skaver i hjärtat. Det gör ont att höra hur människor redan som barn får gå igenom sådana hemskheter, allt ifrån rasism, islamofobi till utanförskap. Snälla, ta hand om er allihopa, ni är så himla grymma!

Vill Du dela med dig av din upplevelse, oavsett om något skett dig eller om det skett någon annan, skriv antingen anonymt HÄR eller kommentera under detta inlägg (Också anonymt) så har du chansen att hamna med i nästa inlägg.

 

 

5 svar på ”Era Upplevelser”

 1. Jag var i badhuset efter jag och min klass hade badat så vänta all på läraren på lobbyn jag fråga en kille som var där om han kom från dallarna han sa nej neger jag kommer från borås fattar du väll en tjej i min klass hörde allt och hon sa vad hon förklaras vad n ordet betyder sen den dagen tänkte jag vad e det med han där killen

 2. Jag är besviken över att se att du inte svarar nr 1 lika ”unconditionally” som de andra. Vad du begår är victim-blaming (”det kan ju vara att det är ditt fel, jag tror knappast någon skulle säga sånt utan anledning..”). Jag har växt upp i orten hela mitt liv och är inte själv etnisk svensk, och jag kan garantera dig att det florerar med racism mot svenskar där de är i minoritet. Och det är absolut inte okej. Racism är vidrigt oavsett vad offret har för etnicitet. Jag blir rakt av arg när jag ser folk som försöker bagatellisera detta problem, som nog känns väldigt reellt och skrämmande för de som utsätts för det. Jag älskar människor oberoende av etnicitet, och kan inte fatta att många antiracister verkar bry sig så mycket mindre om svenskar/vita än andra.

  1. Nej, jag försöker inte lägga skulden över på någon. Men som priviligerad, oavsett vit eller om det är nbpoc i fråga, är det alltid viktigt att dubbelkolla med sig själv att en inte uttryckt sig problematiskt. Det är lätt hänt när man besitter priviliegier andra inte äger.
   Omvänd rasism finns inte, det är ett faktum att vita äger privilegier jag eller andra poc’s aldrig kommer att ha turen att äga, att påstå annat är extremt förminskande.

 3. Du verkar ju rätt tappad. Du får fråga vita eller indier i afrikanska länder om inte racism begås mot dem av ”poc”. Idi Amin kastade ut 80 000 indier från Uganda. Etnisk rensning kallas det. Det är absolut racism. På samma sätt pågår det ett folkmord mot vita i Sydafrika. Du verkar inte ha mycket koll, och du får tänka till lite på att du förstör för andra med ditt beteende. Jag är i högsta grad välintegrerad och har absolut inte märkt att jag diskrimineras systematiskt i brist på ”white privilige”. Så kan det säkert tas med i ekvationen att jag har ett relativt ”vitt” utseende, men namnet avslöjar mig ändå – utan att jag har intryck av att jag hamnar längre bak i kön när jag söker jobb tex.

  1. Allting kretsar inte runt dig, enbart för att du är white passing och inte upplever den sorts diskriminering jag och otroligt många andra möter vardagligen ger det dig inte rätten att förminska våra upplevelser.
   Tänker inte fortsätta diskutera med någon som inte kan hålla en diskussion på en proffesionellt nivå utan att förolämpa, vi kunde mycket väl diskuterat konstruktivt. Tack för din tid.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.